Raceklassen

Vaste klassen

Het racecircuit van Raceway Venray is uniek in zijn soort. Nergens anders in Europa is zowel een Short oval omringd door een 1/2 mile te vinden. Op Raceway Venray wordt in verschillende klassen geracet, te weten:

Stockcar F1

Van oudsher staat de Stockcar F1 al op het programma van Raceway Venray en eerder op Circuit de Peel. Deze raceauto’s, die vrij gebouwd mogen worden, hebben 500 – 700 pk en halen een topsnelheid van 140 – 150 km per uur op de Short oval. Deze klasse rijdt volgens het Engelse BriSCA regelement. Dit regelement schrijft voor dat alle Stockcars met dezelfde banden moeten rijden en een minimum gewicht dienen te hebben. De coureurs mogen bumpercontact hebben om zo de positie te verbeteren.

Stockcar F2

De Stockcar F2 klasse is de "kleine" broer van de Stockcar F1 klasse maar niet minder spectaculair op het circuit van Raceway Venray. Deze raceauto’s zijn voorzien van een buizenframe met een Ford 2.0L Pinto motor of een Ford Duratech 1.8L motor met een restrictie. De klasse is begonnen in 1963 in Groot Brittanië maar al jaren populair in Nederland met ook deelnemers uit België en Duitsland. Tijdens de World Cup komen ieder jaar ook de Britse coureurs over om gezamenlijk te strijden om de World Cup. Deze klasse rijdt volgens het Engelse BriSCA regelement. Contact is ook in deze klasse toegestaan om positie te verbeteren.
Stockcar F2 junioren

De Stockcar F2 junioren is bestemd voor de jeugd. De talenten van de toekomst, in de leeftijd tot en met 17 jaar, strijden in deze klasse tegen elkaar. Vanaf 18 jaar is het verplicht om over te stappen naar een andere klasse. Heeft een coureur op 16 jarige leeftijd tenminste één jaar race-ervaring opgedaan, dan mag hij of zij ook overstappen naar een andere (volwassen) klasse, zoals bijvoorbeeld Stockcar F1 of F2. De auto’s in de Stockcar F2 junioren klasse zijn gelijk met de volwassen klasse en rijden onder het technisch reglement van BriSCA F2 (zie ook Technical Car Specification Regulations). Het grote verschil met de ‘grote’ F2 is dat er bij de junioren tijdens de race niet geduwd mag worden.

National Hotrod


Anders dan bij de Stockcar F1 & F2 zijn de Hotrods ontstaan vanuit ‘gewone’ auto’s. Dit betekent dat de coureur in de normale positie in de Rod zit. Bij de F1 en F2 zit de coureur boven op de achteras en in het midden van de auto. Auto’s die gebruikt worden voor de Hotrod klasse zijn o.a.: Peugeot 206, Ford Fiësta, Opel Tygra en BMW Z4. De Hotrod haalt topsnelheden van zo’n 150 km per uur op de korte baan en rijdt al sinds jaar en dag op het ‘oude’ Circuit de Peel en verschijnen bijna elke race traditiegetrouw aan de start van Raceway Venray. De National Hotrod is een non contact klasse.

V8 Oval Series


De V8 Oval Series klasse is uniek in zijn soort. Momenteel is dit de enige klasse die vast op de 1/2 mile van Raceway Venray rijdt. In 2011 hebben de eerste V8 Oval Series auto’s wedstrijden gereden op het Noord-Limburgse circuit. De V8 Oval Series behaalt een gemiddelde rondetijd van 20,2 seconden en bereikt een topsnelheid van ruim 195 km per uur. De auto’s rijden allemaal op dezelfde banden en hebben per race dag een maximum aantal te gebruiken banden. In deze klasse is dit maximaal twee sets per dag.

Ukke Pukke


In 2012 is de Ukke Pukke race weer nieuw leven ingeblazen en rijden kinderen tussen de 4 en 12 jaar in grote getalen mee in het voorprogramma van elke Autospeedway. Deze coureurs in wording rijden mee in o.a. minikarts, eigen gebouwde stockcars en quads.


Gastklassen

Naast de vaste klassen, kent Raceway Venray ook een aantal gastklassen die één keer per jaar of vaker te gast zijn op het circuit. Dit zijn:

BriSCA Ministox
Deze klasse is in de jaren zeventig in Engeland ontstaan om jongeren in de leeftijd van 11 tot 15 jaar op te leiden tot nieuwe generatie Stockcar rijders. Het verschil ten opzichte van de Stockcar F2 junioren klasse is dat contact in deze klasse wel is toegestaan. Veel van de topbestuurders in de Stockcar klassen begonnen hun carrière in deze omgebouwde Mini Coopers. De auto’s zijn versterkt en beschikken over een volledig subframe.

2ltr. Hotrod
De rechts gestuurde bolides van de 2ltr. Hotrods – die in tegenstelling tot de andere klassen rechtsom hun races rijden – is met name erg populair op de ovalen van Engeland en Noord-Ierland. Er wordt enkel gereden met Ford 2L Pinto motoren. De klasse is het kleine en daarmee betaalbare broertje van de National Hotrod.

Saloon Stockcar
Saloon Stockcars kenmerken zich door hun ijzeren frame en de reglementaire verplichting tot duwen tijdens het inhalen van een medecoureur. Waar bij de Stockcar F1 en F2 een duwtje gegeven mag worden bij ingaan van de bocht om van positie te verbeteren, mag er bij de Saloon Stockcars ook contact zijn op de rechte stukken. Deze races staan dus garant voor de nodige actie!

Heritage Stockcar
De Heritage is een demo klasse die wil laten zien hoe de Stockcar F1 sport zich ontwikkelt heeft vanaf de Baarlo/Naco tijdperk, vanaf de '70 jaren tot en met de '90 jaren. Vereist is dat de Heritage Stockcar F1 een originele of replica is van een Stockcar die in dat tijdperk gereden heeft en nog voorzien is van bladveren en standaard schokbrekers. Bij deze klasse telt het niet om de competitie en punten, maar enkel om "Just for fun and smoke some tyres".