Verslag van het World Cup weekend 2016

26 augustus

Geschreven door Dirk Kempen

Het traditionele World Cup weekend op Raceway Venray werd een groot succes. Het weer werd een stuk beter dan vóór de race voorspeld was, met veel zonneschijn op zaterdag en een enkele bui op zondag. Als kers op de taart werden beide World Cup races gewonnen door Limburgse coureurs. Baarlonaar Rick Lenssen was de sterkste in de Stockcar Formule 2, Roy Maessen uit Ysselsteyn won de race voor de Stockcar Formule 1. Naast de stockcars kwamen ook BriSCA ministox, Hotrods en LMV8 Oval Series in actie. 

De Nederlandse rijders waren sterk vertegenwoordigt in het Stockcar Formule 2 veld voor de World Cup, die werd verreden op zaterdag. Rick Lenssen startte de race vanaf poleposition. De 22-jarige rijder kwam onder druk van de Britt Michael Green maar Lenssen ging snel door de achterliggers in het veld en bouwde zo een voorsprong op. Green viel uiteindelijk ver terug. In de slotfase van de race namen Tom Adcroft en Toon Schut (viervoudig winnaar van de World Cup F2) de derde en vierde plaats in. Door de vernieuwde baan, met bredere bochten, hoefde de race niet geneutraliseerd te worden en werden alle 30 ronden geracet.

Op zondag streden 36 800pk sterke Stockcar Formule 1 auto's om de prestigieuze World Cup. Lokale rijder Roy Maessen, neef van circuit eigenaar Harry Maessen, startte vanaf poleposition. Bij de start ging Geert-Jan Keijzer aan Maessen voorbij. Maessen kwam al na enkele ronden voorbij Keijzer die ver terugviel in het veld. Achter Maessen streden Sjeng Smidt Jr. en Rob Speak. In de commotie die ontstond na een crash van Chris Weijenberg schoven Ron Kroonder en Frankie Wainman Jr. op naar de plaatsen twee en drie. Met nog twee ronden te gaan passeerde Kroonder, die ondersteund wordt door diverse Venrayse monteurs, Maessen. In de laatste bocht passeerde Maessen zijn concurrent uit Noord-Holland voor de winst van de felbegeerde trofee.

Naast de stockcars kwamen ook de LMV8 Oval Series in actie. Patrick den Biggelaar was hierbij de grote winnaar met drie overwinnening. De coureur uit Made had telkens een inhaalrace waar de Brabander geen moeite mee had. Al in de eerste manche had EuroCup winnaar Patrick van Eck een zware crash. De rijder was ongedeerd maar zijn auto was de rest van het weekend uitgeschakeld. Veel crashes in de andere races zorgden dat ook Onno Zuidema op zondag langs de zijlijn stond. Op zondag pakte Jeroen van Eerd zijn eerste overwinning in de raceklasse. Na een crash op zaterdag stapte Ralph Verberkt over in een andere auto. Dit bleek een succesvolle stap, de coureur uit Horst won twee races. Met nog twee raceweekeinden te gaan gaat de Australische Hendriks Motorsport coureur Gerhard Newman aan de leiding van het kampioenschap.

Tot slot hadden 26 Mini Cooper coureurs de overtocht gemaakt uit Groot Brittannië voor het Europees kampioenschap Ministox. Lewis Evans ging er vandoor met de spectaculaire prijs. Op 25 september komen de race auto's opnieuw in actie op Raceway Venray. De Hotrods strijden dan om de Supercup National Hotrod. 

Terug naar overzicht
Verslag van het World Cup weekend 2016