Verslag van de Paasraces op 2 april

3 april

Snelheid, sensatie en brullende motoren op Tweede Paasdag

Piepende banden, gierende motoren en dampende uitlaten. Klinkt niet direct als Tweede Paasdag, maar op het circuit van Raceway Venray hing gisteren de geur van verbrand rubber in de lucht. Duizenden race-fans gingen dan ook niet op zoek naar paaseitjes, maar naar snelheid. Tijdens de opening van het Autospeedway seizoen verschenen de volgende klassen aan de start: Stockcar F1, Stockcar F2, Stockcar F2 junioren, National Hotrod, Late Model V8 en als gastklasse de 2ltr Hotrods.

Jongste deelnemer National Hotrod onoverwinnelijk
Waar vaak een routinier als John van den Bosch (#6) als eerste over de streep komt, was het gisteren de jongste deelnemer binnen deze klasse die onoverwinnelijk bleek. Jeffrey Roeffen (#430), startend vanaf pole position, wist deze positie iedere manche en zelfs in de finale vast te houden. In de finale werd hij gevolgd door Tonnie Hendriks (#120) die, na enkele probleem jaren wat de auto betreft, tijdens de Paasraces weer wist te schitteren door alle keren als tweede over de streep te komen. Rene Heijnen (#60) maakte het drietal in de finale compleet.

Bij de 2ltr Hotrods was het Dirk Albrecht (#90) die een succesvol weekend beleefde. Na twee manches winst tijdens de races op Eerste Paasdag in Ter Apel, was Albrecht ook in Venray te sterk. Hij won alle manches en de finale waardoor hij niet alleen bovenaan eindigde in het dagklassement, maar de volgende race tevens mag starten met een nieuwe dak-kleur.

Zowel de National als 2ltr Hotrods kende gisteren grote deelnemersvelden. Laatstgenoemde is zelfs enorm gegroeid; waar tijdens de trainingen in 2014 slechts vier auto’s aan de start verschenen, zijn er vier jaar later op Tweede Paasdag 16 coureurs die met elkaar de strijd aangingen.

Duwen en trekken bij de Stockcar klassen
Bij de Stockcar F1 klasse waren vele ogen gericht op Roy Maessen (#400). Is het niet om zijn rijkunsten, dan is het om zijn schitterende en splinternieuwe wagen. Maessen manoeuvreerde zich de hele dag snel naar voren en schreef de eerste manche op zijn naam. Harmen Zwerver (#195), die tijdens de Finaleraces van vorig jaar voor het eerst in de prijzen viel, begon dit nieuwe seizoen succesvol. Na twee keer als tweede te eindigen, lukte het in de finale wel om iedereen de gehele race achter zich te laten. Jordy Lemmens (#B197) eindigde op de tweede plek en Maessen als derde. Zwerver bemachtigd met zijn winst een nieuwe dak-kleur.
Tijdens de Paasraces verschenen ook enkele Engelse coureurs aan de start. Onder andere Luke Davidson (#UK464) en Ryan Harrison (#UK197) zullen dit seizoen vaker de overtocht maken, aangezien deze coureurs deelnemen in de Nederlandse kwalificatie voor een startplek tijdens de WorldCup.

Sjeng Smidt junior (#218) en Chris Hendriks (#152) domineerde de dag bij de Stockcar F2 klasse. Tijdens de finale werd er met name in het middenveld dicht op elkaar gereden. Smidt vocht zich naar voren, maar wist net niet de koppositie te bemachtigen daar Hendriks hem te snel af was. Bij een laatste inhaalpoging verloor Smidt zelfs nog zijn tweede positie aan Christiaan Janssen (#114).
De vrouwen in deze klasse waren dicht bij elkaar te vinden. Laura Vervuurt (#31) bleek deze dag de sterkste van de drie.

De Stockcar F2 junioren klasse kende een klein deelnemersveld, wat waarschijnlijk te wijten is aan het feit dat er tevens in Kollum werd gereden. Sem van Rengs (#43) schreef zowel de finale als de dagwinst op zijn naam. Bram Leenhouts (#115) eindigde op een tweede plek en Johnny Stam junior, die voor het eerst op Raceway Venray aan de start verscheen, eindigde op een derde plek.

Koningen van de ½ mile oval
Tijdens de eerste racedag gingen 18 Late Model V8 coureurs de strijd met elkaar aan. Van ervaren snelheidsduivels tot nieuwelingen zoals de Belgische broers Darregh en Jentsen Adriaenssens (respectievelijk #9 en #61). Voor beide is het circuit van Raceway Venray bekend terrein doordat ze hier jaren te vinden waren met hun kart. In het middenveld stonden ze goed hun mannetje. Nieuwkomer Noah Lhoez (#189) wist, ondanks dat dit zijn eerste racedag was in deze klasse, een sterke indruk te maken en was regelmatig in de kopgroep te vinden.
Voor Ralph Verberkt (#2) leek het seizoen perfect te beginnen. Na alle keren winst tijdens de manches, startte Verberkt sterk tijdens de finale. Hij reed bijna de gehele race aan kop. Het was toch Barry Maessen (#14) die enkele rondes voor het einde Verberkt wist in te halen. Door een crash zat er voor Verberkt zelfs geen top drie klassering meer in. Maessen kwam als eerste over de streep, gevolgd door Jeroen van Eerd (#33) en op de derde plek Philipp Bachor (#21).

Kortom: de Paasraces vormde een goed begin van het seizoen met spannende races, volle tribunes en goed weer. Maandag 21 mei (Tweede Pinksterdag) staat het volgende Autospeedway evenement op de agenda.

Bekijk hier alle resultaten van de Paasraces.

Terug naar overzicht
Verslag van de Paasraces op 2 april