Verslag van de Finaleraces op 22 oktober

23 oktober

De baankampioenen van Raceway Venray zijn bekend

Afgelopen weekend stonden de Finaleraces op de agenda. Op het circuit van Raceway Venray mochten alle coureurs aantreden voor de laatst tellende wedstrijd voor het baankampioenschap van 2017. Bij een aantal klassen stond de winnaar al vast of was de voorsprong dermate groot dat de winst al leek bepaald. Bij een aantal andere klassen daarentegen moest de beslissing nog vallen. Buiten de normale wedstrijdspanning om, werd het allemaal nog extra spannend door de slechte weersverwachtingen. Gelukkig waren de weergoden Raceway Venray goed gezind en bleef de regenachtige dag (grotendeels) achterwege.

Stockcar F1: strijd om de eer en het kampioenschap
Traditiegetrouw wordt tijdens de finalerace van de Stockcar F1 klasse de Piet Keijzer Memorial Trophy verreden. Een eerbetoon aan een groot Stockcar-rijder. De hele dag was regerend WorldCup winnaar Ryan Harrison (#UK197) oppermachtig. Zijn kansen voor de finalerace leken dan ook groot. Toch was het niet Harrison die er met de eer vandoor ging.
Waar werd gestart met 21 coureurs, kwamen er uiteindelijk maar 13 over de streep. Onder de uitvallers ook grote namen zoals Piet’s zoon Geert Jan Keijzer (#6) en top drie kandidaat Frank Wouters (#417). Harrison voerde achter in het veld een strijd met top drie kandidaat Roy Maessen (#400). Maessen raakte door een duw achterop, maar knokte zich al snel terug naar de voorhoede. Helemaal vooraan raken, bleek een brug te ver. Titelkandidaat Ron Kroonder (#217) lukte het wel. Kroonder die de dag startte met een ruime voorsprong in het klassement, toonde ook tijdens de finale zijn klasse en ging er met de eer vandoor. Kroonder werd gevolgd door de verrassing van de dag, namelijk de coureur Harmen Zwerver (#195). Zwerver die zowel op gravel als asfalt rijdt, wist nog niet eerder in Venray in de prijzen te vallen tot de finalerace. Hij kwam als tweede over de streep waarbij hij op de hielen werd gezeten door de Belg Jordy Lemmens (#BE197). Kroonder wist niet alleen er met de eer vandoor te gaan maar ook met het kampioenschap. Hij mag zich baankampioen Stockcar F1 2017 van Raceway Venray noemen. Maessen kwam als zesde over de finish en dit bleek voldoende om op de tweede plek te eindigen voor het baankampioenschap. Ondanks de uitval was het toch Wouters die deze top drie compleet maakt.

Stockcar F2
Als Stockcar F2 coureur kende Jan Bekkers (#96) al een succesvol seizoen. Met een voorsprong van 32 punten op nummer twee leek Bekkers een mooie zondag tegemoet te gaan, maar het lot besliste bijna anders. Door een crash moest Bekkers de finale vroegtijdig verlaten waardoor hij zijn kampioenschap niet zelf meer in de hand had, maar afhankelijk was van de scores van zijn runner-ups Sebastiaan Vowinkel (#33) en Christiaan Janssen (#114). Janssen reed verschillende rondes aan kop met vlak daarachter Kay Lenssen (#154). Lenssen wachtte op zijn beurt geduldig op een kiertje of fout om zo de koppositie over te nemen. Bij het ingaan van de laatste bocht zag Lenssen een kans en wist hij op kop te komen en Janssen naar plek twee te tikken. Voor de derde plek was er de gehele race een kat-en-muis spel gaande tussen Vowinkel en Gerrit Huussen (#440).  Dit spel werd uiteindelijk in het voordeel beslist voor Vowinkel.
Deze uitslag kon echter geen verandering teweeg brengen in het klassementsoverzicht. Bekkers bleef bovenaan staan en mag zich dan ook baankampioen 2017 van Raceway Venray noemen. Vowinkel en Janssen eindigde respectievelijk op de tweede en derde plek.

Jeugdige talenten
Voor het eerst streden ook de jeugdige talenten in de klasse Stockcar F2 junioren om de kampioenstitel. De hele dag was het stuivertjes wisselen tussen twee titelkandidaten: Tsjalle Greidanus (#129) en Jeffrey van Haarlem (#461). In de finale werd daar nog Xander van Wijlick (#54) aan toegevoegd. Ondanks dat Van Wijlick de finale op zijn naam wist te schrijven, was de voorsprong van de twee andere talenten te groot. Met slechts één punt verschil ging Greidanus als eerste coureur er met de titel baankampioen Stockcar F2 junioren van door. Van Haarlem eindigde op plek twee en Van Wijlick op plek drie.

Close call bij National Hotrod
Alle ogen waren gericht op de Duitse Lars Dreschel (#94) en de Brabantse routinier John van den Bosch (#6). Dreschel leidde het kampioenschap met zes punten verschil maar wist op voorhand dat het niet makkelijk zou worden om de titel binnen te halen. Van den Bosch bleek de hele dag in vorm, uitgezonderd de eerste manche waar een verassende winnaar uit de bus kwam. Christian Simon (#144) rijdt meestal in het middenveld rond, maar begon gisteren zijn dag goed door de eerste manche op zijn naam te schrijven. Van den Bosch liet zich hier niet door afleiden en pakte de twee daaropvolgende overwinningen waaronder de finale. Desondanks bleek dit net niet voldoende. Met slechts één punt verschil blijft Dreschel boven aan de lijst staan en behaalt hiermee de titel. Van den Bosch eindigt in het klassement op de tweede plek en Reimon Bos (#33) wist naast derde tijdens de finale, ook derde in het klassement te worden.

Close racing & fair
Waar de strijd al was beslist, was bij de Late Model V8 klasse. Jos Kuijpers (#3) heerste het hele seizoen over het veld en met een voorsprong die niet meer in te halen was, had Kuijpers niets te verliezen. Desondanks liet hij zijn klasse zien en wist Kuijpers zelfs zijn titel nog wat extra glans mee te geven door ook de finale op zijn naam te schrijven. Net zoals voorgaande keren was ook Barry Maessen (#14) gisteren op dreef. Hij eindigde iedere race in de top drie, zo ook tijdens de finale. Tijdens een close racing, maar faire strijd met Kuijpers (positie één) en Marcel Dekker (#6) (positie drie) eindigde Maessen met slechts één honderdste seconde verschil op de tweede plek. Waar dit succes voor Maessen beloond werd met een tweede plek in het klassement, was het voor Dekker – die derde werd tijdens de finale – net niet voldoende om Jeroen Hermans (#94) uit de top drie te houden.

Naast dat bij de Late Model V8 de winnaar al in september bekend was, maakt deze klasse ook nog door een andere reden bijzonder. Binnen deze klasse rijden er twee soorten bolides; de offset/lefthanders en Ascars. Door de grote verschillen tussen beide auto’s wordt er een aparte race binnen de reguliere race gereden. Daarbij hoort ook een eigen kampioenschap: het Ascar baankampioenschap.
Milou Mets (#71) – de enige dame in de Late Model V8 klasse – leidde deze lijst. De voorsprong op Ralph Verberkt (#2) en Nick Aerts (#26) was klein. Het zou er dan ook om gaan wie zijn/haar hoofd koel kon houden tijdens de laatste racedag.
Waar de eerste manche werd gewonnen door Mets, wist Aerts de tweede manche op zijn naam te schrijven. De finale zou dan ook doorslaggevend worden. Verberkt viel in de 23ste ronde uit en de motor van Aerts sputterde waardoor hij achter kwam te liggen. Mets vocht zich naar voren en bereikte als zesde de eindstreep. Hiermee mocht zij de champagne ontkurken en zich baankampioen Ascar 2017 van Raceway Venray noemen.

Dekker verscheen gisteren behalve in zijn Late Model V8 bolide ook aan de start tijdens een tweetal demonstraties van de Mazda MX5 Cup. Een initiatief vanuit hem ontplooit. De Mazda’s rijden normaliter op grote circuits zoals in Zandvoort. Gisteren dus voor het eerst op een oval. Met een mooi deelnemersveld wisten deze coureurs – ondanks onbekend terrein – toch het publiek spannende demo's voor te schotelen en zat de snelheid er goed in. Met name in de voorhoede was het millimeterwerk, zo dicht reden ze op elkaar. Of we ze nog eens terugzien in Venray, moet de toekomst uit wijzen…

 

 

 

Terug naar overzicht
Verslag van de Finaleraces op 22 oktober