The Man with the Scottish Stripes Racing Gear!

12 augustus

Door Robert Wilms

The One and Only!...een terechte titel voor niemand minder dan deze levende legende in de Stockcar formule 1 sport. Nu zullen velen denken: ‘Ja maar?! Dat is toch Super Stu.’ Ja dat is zeker waar. Wat Super Stu echter niet  aan zijn imposante lijst titels kon toevoegen, was die ene zeer gewilde Long Track wereldtitel. Dat is nu juist één van de verschillen met ‘the Clown’ Ian Ireland. Die kwam, zag en overwon in een bizar gekke race. Deze ging de boeken in als “banger slachtpartij”, een race waar de ‘Hollanders’ geen antwoord op konden geven aan de extreem agressieve manier van racen.

Het waren Scota coureurs, die de overtocht maakten om in 1977 NACO coureurs een weekend lang het leven zuur te maken. Met Alan Casserley - Scota World Final kampioen - als aanvoerder, op de voor Engelse begrippen mega lange baan.

Toch wist Ian Ireland de mooie beker en bijbehorende titel op te eisen. Kenmerkend was de met een kroon getooide English Green machine. The One and Only, dat zou hij altijd blijven want de samenwerking met Scota werd na deze race per direct beëindigd en de overstap naar BriSCA was binnen datzelfde jaar een feit. Ian heeft wel meer van deze uitschieters gekend. Zoals de meeste race miles: 3.160 welgeteld binnen 26 dagen, een wereldrecord.

Wij zijn dan ook trots dat deze legende richting Raceway Venray afreist om de WorldCup races te bezoeken op 19 en 20 augustus aanstaande. Daarbij is de ‘Long Track groep’ al helemaal in hun nopjes, want wat is er mooier om Ian - de allereerste lange baan kampioen - de trofee na de Long Track Memorial race te laten uitreiken. Het wordt sowieso een weerzien van oude bekenden en veel bijpraten.

Dat toeval niet bestaat… een greep in mijn persoonlijke gegevens.

Mijn eerste zoon is vernoemd naar deze eerste kampioen lange baan. Geen vreemd gegeven in de Stockcar wereld. Wel des te opmerkelijker was het toen me opviel dat Ian’s racenummer mijn geboortedatum blijkt te zijn: 26-7! Life can be full of surprises! Dat hopen wij ook voor het WorldCup weekend...

Let’s get ready to race boys and girls!

  

Terug naar overzicht
The Man with the Scottish Stripes Racing Gear!